(klik hier voor deel 1)
(klik hier voor deel 2)
In het vorige deel hebben we de kweek ik het donker geplaatst met een halfvol bakje water boven op de taugé. Laten we eens zien hoe dat er na 12 uur weer uitkwam:
De groei, die al snel was, is nu in turbo mode overgegaan! We zien al kleur en zelfs de twee blaadjes die bij elke kiem uitkomen. Dit betekend dat het na nog eens 12 uur klaar is! We vullen nu het bovenste bakje geheel met water, wat een heel fors gewicht is maar de taugé kan dit al met gemak dragen. Het verder omhoog duwen is wat we willen zien :-).
We zetten het geheel, na het spoelen, weer weg op de donkere plek:
En na 12 uur:
Het bakje vol met water is er zowat uitgeduwd! Snel erin kijken:
Sommige spruiten hebben zich al tussen de bakjes door gedrongen en de blaadjes zijn nu volledig zichtbaar geworden. Taugé !
Voordat we verder gaan nog even een nadere blik op de zijkant van het kweekbakje:
Hier is nu heel mooi te zien dat alle spruiten recht naar boven zijn gegroeid. Als we hadden gekweekt zonder gewicht erop in het licht hadden we een kluwen van dunne spruiten gekregen zoals bijvoorbeeld alphalpha gekweekt wordt. Nu zit het hele bakje echt klem-vol met verticale spruiten. De wortels zijn ook behoorlijk gegroeid. Een nadere blik op de onderkant:
Naast de massa wortels en de groene schilletjes zien we hier ook wat kneusjes welke niet naar boven zijn gegroeid. Dit komt doordat het te druk is... net als in Nederland, leidt ook hier overbevolking tot problemen (jaja, ik weet het toch weer in het verhaal te breien :-)
Zorg er dus voor dat je nooit met teveel boontjes begint want dan kan de hele oogst mislukken omdat ze elkaar allemaal verstikt hebben.
Afijn, we gaan weer verder: stort de inhoud over in een ruime kom en giet er het water uit het bovenste bakje bij. Vul eventueel wat extra water bij zodat je plukje bij plukje kunt pakken en onder water uitschudden om de groene schilletjes zoveel mogelijk kwijt te raken. Gooi de plukjes weer in het afdruip-bakje. Dit is het resultaat:
De tauge past zelfs zonder de lading schilletjes nooit meer terug in het bakje :-) Nu komt de laatste behandeling: we moeten de taugé zo droog mogelijk maken. Dit kun je met keukenpapier doen, maar ik pak gewoon de sla-centrifuge:
En de eerste oogst taugé is klaar om te wokken of een loempia te vullen. Google eens voor meer mogelijkheden want dat zijn er plenty. In het Engels worden dit "bean sprouts" genoemd. Als we het niet direct gebruiken, is de taugé goed in de koelkast te houden maar we moeten er voor zorgen dat het droog blijft. Dus niet zomaar in een bakje waarbij het in de condens komt te liggen rotten. Ik gebruik een "sprouter" die ik eens gekocht heb als opslagmiddel. Dit is een hoge beker met daarin een binnen-beker met geperforeerde bodem zodat het vocht weg kan. Ook is er een deksel met gaatjes bij zodat het kan ademen. Hiermee blijft het een week lang verser dan dat ik het ooit in een winkel heb gezien. Kijk maar eens:
Kijk, dat is taugé zo vers als alleen eigen kweek het kan leveren. Aan boord zijn kiemgroenten ideaal omdat je naast een kweekbakje enkel wat water nodig hebt. Zo kun je toch altijd verse groenten eten, al zit je meer dan een maand op zee of lig je ergens in het paradijs voor anker.
Hier is het complete fotoalbum dat voor deze serie posts gebruikt is: Taugé foto's.
groetjes uit Panama!
Nick & Josie.
Comments
You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.