Bon Tardi !
Ik kan het zelf haast niet geloven maar vandaag zijn we een nieuwe klus begonnen en om 3 uur 's-middags is het al voltooid en zit ik dit verslag erover te typen!! Ging alles maar zo soepel en snel...
We hebben vandaag onze nieuwe Sea Me (klik voor de website) geinstalleerd. Dit is een actieve radar-reflector of ook wel radar-transponder genoemd. Een jaar of wat geleden vertelde Art van de trimaran "Angel-B " ons zijn verhaal over dit apparaat en dat was zeer lovend. Sindsdien stond het op de lijst en vorige week hoorden we een aankondiging op het marifoon-net dat een andere cruiser hier die dingen ging verkopen. De prijs was goed en de levertijd per direct dus dat hebben we gedaan.
Een gewone (passieve) radar-reflector doet precies wat het woord al zegt: het reflecteert de radar-bundel van een ander schip zo goed mogelijk zodat je beter zichtbaar bent op hun radar-scherm. Er zijn echter ook problemen mee: eigenlijk werken ze helemaal niet zo goed en al zeker niet als hij niet precies verticaal staat, zoals bij een jacht onder zeil! Ook als de boot "rolt" is de werking nihil. De gereflecteerde bundel gaat dan nl. recht het heelal of het water in ipv terug naar de antenne van het schip. Denk maar aan een spiegeltje waarmee je de zonnestralen reflecteerd... dat komt best nauw. Er zijn zelfs verhalen dat in sommige situaties de reflector een verslechtering geeft als gevolg van reflectie met een fase-verschil t.o.v. de reflectie van je boot zelf etc.
De Sea-Me werkt anders. Zoals op het plaatje te zien is het een buis van 5 cm diameter en ong. 40 cm hoog. Er zit een rondstalende radar antenne in die dus een grotere verticale openingshoek heeft dan een passieve reflector. In dezelfde buis zit tevens een radar zend-ontvanger. Als er een signaal ontvangen wordt, wordt datzelfde signaal versterkt weer uitgezonden. Dit lijkt erg op de werking van een SART (Search And Rescue Radar Transponder). Een SART (of Racon boei) geeft echter een patroon op het radarscherm als morse-tekens; de Sea-Me geeft een normale echo. Hopelijk zien we er nu voor andere radars uit als een groot schip ;-)
Eigenlijk werkt het in de praktijk nog anders: de wacht op de brug van een schip staat niet meer het radarscherm af te zoeken. De radars op die schepen zijn uitgerust met ARPA (Automatic Radar Plotting Aid). Zo'n radar zoekt zelf het scherm af en probeert om targets te vinden. Als dat lukt (Automatic Target Acquisition), bepaald de radar zelf de koers en snelheid van die target (en dat kan voor een heleboel targets tegelijk). Het systeem is zelfs zo slim dat het bepaalt of zo'n target binnen de security-zone van het schip gaat komen (met kleinste afstand, CPA, en hoe lang het duurt voordat het zo dichtbij is, time to CPA of tCPA). Als de radar heeft uitgerekend dat een target te dichtbij gaat komen wordt een alarm gegeven. De wacht hoort dat alarm en gaat dan eens op de radar kijken wat er aan de hand is. Jacht radars, zoals de onze, hebben MARPA, waarbij de M voor Mini staat. Dat doet zowat hetzelfde, maar het heeft geen automatic target acquisition. Wij moeten met de cursor een echo aanwijzen en dan opdracht geven om die echo als target te behandelen. Ook kunnen we "maar" tien targets aan.
Als jacht wil je dus dat zo'n ARPA radar jou als target ziet. Daar zijn regeltjes voor: in minstens 50% van de scans van de antenne moet je als echo opvallen, anders wordt je genegeerd. Ben je eenmaal een "target", dan moet je in minstens 25% van de scans een echo geven anders ga je weer van de lijst. En juist hier is de Sea-Me op ontworpen, om altijd in ruim meer dan 50% van de scans van andere schepen een goede echo te geven zodat die computer in de radar je ziet... Sea Me ! Een passieve radar-reflector redt dat vaak niet door de helling of het rollen van het jacht.
Het apparaat heeft nog een tweede functie; als het actief een signaal uitzendt, knippert er op het schakelkastje een lampje en hier kun je ook een alarm-pieper op aansluiten. Je weet dan dus dat er een schip in de buurt is. Hier hadden we al een uitgebreider apparaat voor aan boord: de CARD (Collision Avoidance Radar Detector). Die geeft ook nog aan in welke richting dat schip zich bevindt. Omdat we echter zelf ook radar hebben en sinds enige tijd een AIS transponder (Automatic Identification System) hebben we de CARD gedemonteerd en gaan we kijken of iemand die van ons over wil nemen. Hij was ook al naar een moeilijk hoekje verhuisd toen we de ruimte op het instrumenten-paneel nodig hadden voor de nieuwe auto-pilot. Als we geen AIS transponder hadden gehad, hadden we waarschijnlijk de CARD gehouden maar nu is die echt overbodig.
Ook de passieve radar-reflector kunnen we demonteren en verpatsen. Dat is een groot stootwil-achtig apparaat boven in de bezaanmast waar wel eens een val achter wil blijven hangen en veel windvangst geeft, om nog maar niet te spreken over de verstoring van de wind-stroom over het bezaan-zeil, dus weg ermee. Dat ruimt dus lekker op: 1 nieuw apparaat erin en 2 andere eruit.
De Sea-Me hebben we op de boog op het achterschip gemonteerd en die is nu eigenlijk vol. We zijn gelukkig ook zowat klaar met de grote klussenlijst!
Ayo!
Nick & Jose.
Comments
You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.